28 Temmuz 2007 Cumartesi

Güzel ve Dahi`nin sonu çabuk geldi

Show TV, izleyicinin tepkisini çeken, RTÜK'ün de uyardığı 'Güzel ve Dahi' yarışma programının 'erken final'le bu gece ekrana veda etmesine karar verdi

AA - ANKARA - Bir evde yaşayan gruptan, genç kızların erkekleri sosyal hayata ilişkin yönlendirmesini, erkeklerin de genç kızları genel kültür açısından geliştirmesini amaçlayan 'Güzel ve Dahi' adlı program, bu gece 'erken finalle' ekranlara veda edecek.
Genç kızların, aralarında Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanları, başbakanları, dünyadan devlet adamları ve ünlü sanatçıların da aralarında bulunduğu kişileri tanımadıklarını gözler önüne seren yanıtları nedeniyle tepki toplayan programın yayımlandığı Show TV yöneticileri, yayından kaldırma kararını RTÜK Başkanı Zahid Akman'a iletti.

RTÜK'ün yetkilerinin kanunla belirlendiğini hatırlatan Akman, "RTÜK, programları yayından kaldırmaz. Show TV'ye söz konusu program nedeniyle Üst Kurul uyarı cezası verilmiştir. Bu ceza programın yayımlanmasına engel değildir" dedi. Akman bununla beraber, kanal yöneticilerinin kamuoyunda artan tepkileri görmezden gelmeyerek programı yayından kaldırma kararı aldıklarını kaydederek, "Bu da kanal yönetiminin, kamuoyunun tepkilerine önem verdiğini göstermektedir. Show TV'nin kararını memnuniyetle karşılıyorum" diye konuştu.

Şikâyetçi Bakan Çubukçu'dan teşekkür
Show TV'de izleyiciyle buluşan 'Güzel ve Dahi', ilk olarak 7 Temmuz'da yayımlanmıştı. İlk yayında tepki alan yarışmayla ilgili, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da RTÜK'e yazı göndermiş, programın 'İsminden duyurularına kadar cinsiyet ayrımcılığının en kaba halinin tezahürü olduğunu' yazmıştı.
Bakan Çubukçu karar sonrası Show TV Genel Yayın Yönetmeni Saner Ayar'a teşekkür mektubu gönderdi. Çubukçu, 'kararı büyük memnuniyetle öğrendiğini' dile getirerek, kanal yöneticilerini cinsiyet ayrımcılığına neden olan, kadınların medyadaki olumsuz ve küçük düşürücü imajlarını tazeleyen, kadın-erkek arasındaki ayrımcılığı yeniden üreten yaklaşıma fırsat vermedikleri ve Yayıncılık Etik İlkeleri'ne uygun hareket ettikleri için kutladı.

Çubukçu, "Sosyal sorumluluk bilinciyle aldığınız bu karar hiç şüphe yok, kamuoyu tarafından da takdir edilecektir. Size ve şahsınızda Show TV yöneticilerine sonsuz teşekkürlerimi sunarım" dedi.